• امروز : شنبه - ۱۴ مهر - ۱۴۰۳
  • برابر با : 2 - ربيع ثاني - 1446
  • برابر با : Saturday - 5 October - 2024
15
مرتضی طیبی، رزمنده ، جانباز و فعال فرهنگی

اینجا، وضعیت هنوزقرمز است، لطفا در سنگرها بمانید.

  • کد خبر : 1863
  • 03 آذر 1399 - 16:57
اینجا، وضعیت هنوزقرمز است، لطفا در سنگرها بمانید.
به بهانه سی‌وچهارمین سالگرد طولانی ترین بمباران جنگ تحمیلی در 4آذر 1365 (شهرستان اندیمشک) ، میزبان نوشته مرتضی طیبی؛ رزمنده ، جانباز و فعال فرهنگی در روابط عمومی موسسه فرهنگی مردمی نغمه های عشق اندیمشک هستیم.
اینجا، وضعیت هنوزقرمز است، لطفا در سنگرها بمانید.

برای هرچیزی هویتی وجود دارد،هر اتفاقی و هرحادثه ایی هم فارغ  از این اصل نمی تواند باشد،اسناد و مدارک و شواهد وهمچنین علت و معلول چرایی رخ داد همه در راستای هویت بخشی به آنچه که اتفاق افتاده است می باشند، تقریبا” وجهه تشابه قریب به  اتفاق همه اینگونه حوادث در ناخواسته و جبری بودن آنها است ،جنگ یک رخ داد و یک حادثه  بود که به جبر بر ملت ایران تحمیل شد ،مصداق جنگ تحمیلی هم در همین راستا می باشد،انچه در طول منظومه هشت سال دفاع مقدس گذشت، همه جزیی از تاریخ و هویت مردم و کشور ما می باشند،بر همین مبنا نباید گذاشت یک برگ و یا حتی یک سطر از این اتفاق نامیمون و در عین حال مقدس و افتخار امیز از چرخه تاریخ کنار رود،البته نامیمون و شوم از ان جهت که واقعا” جنگ به نا حق بر ما تحمیل شد،دشمن به اب و خاک ما تجاوز کرد،انسانهای زیادی شهید و مجروح و اسیر شدند،خرابی و ویرانی زیادی بجا گذاشت،اینها از نحس بودن واژه جنگ حکایت می کند ،اما از طرفی ملت ما در مقابل این تجاوز و این ظلم ایستاد،سختیها را با جان ودل بخاطر رضای خدا تحمل نمودند،مردانه از آب و خاک و عزت خود دفاع کردند،این موارد هویتی مقدس به دفاع ما می هد و دفاع مقدس نامی است برای بخشی از این هویت .

از طرفی برای اثبات وقوع اتفاق و حوادث نیاز به مدرک است،گاهی اسناد وجود دارند وثبت می شوند مثل عکس و فیلم و مدارک مکتوب و… اما در بعضی مواقع به دلیلی ممکن است جایی اتفاقی ثبت نشده باشد،مدارک مفقود و یا اصلاً مدرکی نباشد ،برای این گونه وقایع به تاریخ شفاعی استناد می شود،تاریخ شفاعی شامل اشخاص زنده و حاضر در حادثه است،مدارک دیگر هم در حاشیه  ،مثل اثار وبرخی شواهد غیر مستقیم با رخداد مورد نظر در این زمینه به کامل شدن پازل اطلاعات خواسته شده کمک می کند.

برای ورود به چرایی بمباران چهارم آذر ۱۳۶۵شهرستان اندیمشک، طرح یک سوال می تواند کمک شایانی به خیلی از شبهات در این باره بنماید، اگر اندیمشک را از جغرافیای دفاع مقدس بگیریم چه اتفاقی خواهد افتاد؟

اینجا، وضعیت هنوزقرمز است، لطفا در سنگرها بمانید را مطالعه می کنید.

موقعیت استراتژیک و سوق الجیشی اندیمشک، باعث شده است اگر نگوئیم تمام، بلکه حداقل ۹۰درصد حمل و نقل جاده ایی و ۱۰۰درصد حمل ونقل ریلی در زمان جنگ تحمیلی ،در این شهرستان تمرکز داشته است، در اندیمشک حداقل سه بارانداز (سکوی نظامی) برای ادوات و لجستیک نیروهای نظامی مورد بهره برداری قرار می گرفته (ترمینال نظامی، سکوی جنب کوی شهدا و شرکت نفت،سکوی جنب سیلو و بیمارستان شهید کلانتری) نقطه اتصال استانهای خوزستان، ایـلام و لرســتان و همچنــین دروازة ورودی خوزسـتان می باشـد، تأمیـن کنـنده سـوخت جبـهه هـای میـانی وجـنوبی و شـمال استان خوزسـتان بـوده اسـت، سـد دز بـا تـامـیـن ۵۲۰ مـگاوات و تـنـظـیم کننـده فرکـانس بـرق کـشور درایـنجا قرار دارد، بیشـترین پادگانهای نظامی بعد از تهران در این منطقه متمرکز بوده است،

یکی از حوادث قابل تحمل بمباران ۴آذرماه ۱۳۶۵ شهرتان اندیمشک می باشد که با گذشت ۲۹سال از وقوع آن هنوز در ابهام و پوشیده مانده است،این بمباران دارای پارامتر های متفاوتی نسبت به بقیه حملات هوایی  جنگ تحمیلی عراق علیه ایران است،استفاده دشمن بعثی از ۵۴فروند بمب افکن و شکاری ،مدت زمان۴۵/۱دقیقه که طولانی ترین بمباران در دفاع مقدس است،امار بالای شهدا و مجروح با  پیش از ۱۰۰۰شهید و مجروح،شدت و قساوت  و بیرحمی دشمن در این حمله هوایی نسبت موارد قبل خیلی زیاد است بطوری که برخی نقاط تا ۴ مرتبه مورد اثبات بمب و راکت قرار گرفته است،اجساد بسیاری از شهدا طوری متلاشی شده بود که به سختی قابل شناسایی می شدند،۳نفر شهید گمنام و یک نفر هم مفقودالاثر داشته ایم  و…..

با توجه به عمق فاجعه و تلفات بالای نیروهای نظامی در شهرستان و برخی موارد دیگر احتمال اینکه  اسناد و مدارک این حمله به عنوان محرمانه و جزء اسناد طبقه بندی شده باشد بسیار زیاد است و شاید هم نبود افراد ذی نفوذ اندیمشکی و دلسوز خوزستانی باعث فراموشی این واقعه بزرگ شده است،نادیده گرفتن حماسه مقاومت و پایداری مردم یک شهر و نادیده گرفتن خون صدها شهید و مجروح که مظلومانه به خاک وخون افتاده اند ،نمی تواند خدمت به فرهنگ و هویت دفاع مقدس باشد،

طی این مدت هر چه بیشتر به دنبال اسناد و مدارک رفتیم کمتر نتیجه گرفتیم،کسی پاسخکو نیست و …

بنا بر دلایل بالا ما مجبور شدیم از تاریخ شفاعی استفاده کنیم،سراغ شاهدان این بمباران وحشیانه دشمن بعثی رفتیم،به رد پا و آثار بجا مانده دخیل بستیم:

پرونده ۷۶ شهید و ۸۶ نفر جانباز در بنیاد شهید  شهرستان اندیمشک موجود است،این امار بجا مانده از آن روز نشان می دهد که  اندیمشک در ۴آذر ۱۳۶۵روز بسیار سختی را داشته است،روزنامه جمهوری اسلامی مورخه ۹آذر ۱۳۶۵اسامی ۷۴شهید بمباران اندیمشک را آورده که برخی از شهدا ازشهرستانهای دیگر بوده اند.

در اولین نامه غیر رسمی از پایگاه چهارم شکاری امده:ساعت ۴۵/۱۱دقیقه بمباران شروع وساعت۴۵/۱۲دقیقه تمام شده (یک ساعت تمام)،تعداد هواپیما ها را بالای ۳۰فروند اعلام نموده که ۴تا۴تا  و ۵تا۵تا حمله کرده اند،در پایگاه هوایی ۲۹شهید و۴۵جانباز این بمباران می باشند،

البته در نامه بعدی امار شهدا۶۰و مجروحین ۱۰۰نفر آورده شده است،

تصاویر مناطق شهری اندیمشک در 4 آذر 1365

تصاویر مناطق شهری اندیمشک در ۴ آذر ۱۳۶۵

بیمارستان شهید کلانتری که از زیر مجموعه های فعال درمانی قرارگاه کربلا بوده از آغاز فعالیتش درتاریخ ۸/۵/۱۳۶۱تا سال۱۳۶۷ که جنگ تمام می شود ۹۱۷۶۷نفر مراجعه کننده داشته است،بالاترین امار با ۲۴۳۴۷نفر مربوط به سال ۱۳۶۵می باشد،در حالی که در سال ۱۳۶۵خطوط درگیری ما با عراق از شهرستان فاصله گرفته بود ودشمن بوسیله رزمندگان ما تا نقاط مرزی عقب نشینی کرده بود،هر چند باید تعدادی از این امار را به تحرکات دشمن به نام دفاع متحرک در منطقه بخصوص مهران دانست.

اطلاعات و آمار مجروحینی که تا کنون بدست آورده ایم عباتند از:

  1. بیمارستان شهید کلانتری:۲۵۷نفر زخمی
  2. بیمارستان گنجویان(افشار):۳۱۷نفر مجروح
  3. پایگاه چهارم شگاری ۱۰۰نفر مجروح
  4. بنیاد شهید اندیمشک:۸۶نفر جانباز
  5. ۴۵نفر زخمی از منابع متفرقه
  • جمع کل ۸۰۵نفر زخمی

آمار شهدا:

  1. بنیاد شهید اندیمشک :۷۶نفر
  2. پایگاه چهارم شکاری ۶۰نفر
  3. بنیاد شهید دزفول ۱۲نفر(در اندیمشک شهید شده اند)
  4. تعداد ۳نفرشهید گمنام و ۱نفر هم مفقودلاثر
  5. آمار جمع آوری شده در سطح کشور تاکنون ۷۵نفر می باشد،جمعا۲۶۷ نفرشهید.البته همانطور که عزیزان صاحب نظر اطلاع دارند طی دوره ایی مشخص طبق قانون بسیاری از اسناد امعاء می شوند،البته با جابجایی بیمارستان شهید کلانتری از اندیمشک به اهواز به گفته برخی مسئولان احتمال دارد برخی از اطلاعات ازبین رفته باشد.

دشمن از شهریور ۱۳۵۹تا پایان جنگ تحمیلی حدود۴۷۶۹بار شهرهای ایران را مورد حملات هوایی و موشکی قرار داد، سال ۱۳۶۵بیشترین امار را با ۹۶۲مورد حمله هوایی داشته اشته است،هر چند باید گفت اینگونه امار و ارقام ۱۰۰درصد صحیح نمی باشند چون خیلی از شهرها اصلا”در برخی از این امار ها دیده نشده اند.

در سال ۱۳۶۵کشور با مسائل و مشکلات و تحولات فراوانی در عرصه جنگ و سیاست و…مواجه بوده، با کمک شرق و غرب و دلارهای نفتی کشورهای عرب خلیج فارس ، بیشترین و مدرن ترین سلاحهای نظامی مثل هواپیما و ادوات زرهی و سیستمهای شنود و… در اختیار عراق قرار می گیرد، دفاع متحرک دشمن بعثی و بیشترین حملات هوایی و موشکی به شهرهای ایران با ۹۶۲مورد دراین  سال ثبت شده است ،ماجرای مک فارلین مدت کمی قبل از این بمباران اتفاق می افتد، سپاهیان حضرت  محمد (ص) در همین ایام عازم جبهه ها هستند، ایران آماده عملیات بزرگی می شود … اندیمشک  روزهـای پر تلاشـی را می گذارند، و ایستگاه راه آهن اندیمشک ازاین تلاش سهمی دارد بی بدیل.

آمار جنگ شهری در دفاع مقدس

آمار جنگ شهری در دفاع مقدس

افزایش قدرت هوایی عراق

در ۲۵ نوامبر ۱۹۸۶ دور جدیدی از حملات هوایی عراق آغاز شد. حدود ۵۴ جنگنده عراقی به ۶ هدف نظامی را مورد حمله کردند که شامل پایگاه شکاری نزدیک دزفول، یک پادگان نظامی، یک پایگاه هوایی، ایستگاه راه آهن اندیمشک و تاسیسات لارک می شد.

میراژهای جنگنده F-1EQ5 که قرار بود لارک را بزنند می بایست ۱۵۰۰ مایل پروار می کردند که ۲ جنگنده دیگر عراقی برای انجام سوختگیری هوایی حین پرواز آن ها را همراهی می کردند. این هواپیماها در عربستان سعودی می نشستند.

حمله به لارک نشان داده بود نیروی هوایی عراق حالا دیگر از همیشه قوی تر است. تجهیزات جنگی و سیستم های سوختگیری هوایی که از شوروی و فرانسه به عراق رسیده بود به جنگنده های میراژ اف-۱ امکان سوختگیری در پروازهای طولانی داده بود.

عراق  در آن زمان ، از بمب هایی هدایت شونده لیزری خود استفاده بیشتری کرده بود و تاکتیک های هوایی خود را بهبود بخشیده بود که باعث افزایش تعداد سورتی پروازها شده بود. در همان روز حمله به لارک جمعا ۱۶۴ ماموریت جنگی توسط هوایپماهای عراقی به وسیله میگ های-۲۱  ، میراژ و جنگنده های روسی سوخو ۲۰  انجام شد.

با این حال ، ایران هم توانست دفاع هوایی خود را ارتقا دهد و ادعا کرد با موشک های سطح به هوا و امکانات هوانیروز ۱۰ جنگنده عراقی را در نوامبر ساقط کند.

هر چند این ادعا اغراق آمیز بود ، اما دست کم ۵ تا ۱۲ فروند جنگنده عراقی در پاییز تا اوایل زمستان ]همان سال، توسط ایران[ از بین رفت. (کتاب درس هایی از جنگ مدرن. نوشته آنتونی کردسمن و آبراهام واگنر . انتشارات مرکز مطالعات بین الملل و استراتژیک)

تصاویر مناطق شهری اندیمشک در 4 آذر 1365

تصاویر مناطق شهری اندیمشک در ۴ آذر ۱۳۶۵

کسی تصور این حجم و مدت زمان بمباران را نداشت،پدافند کنار بیمارستان شهید کلانتری دفاع جانانه ای می کند و می مـاند تا ایـنکه بوسیله راکت منهدم وهمه شهید می شوند … . پیش از۴۰ نقطه شهرستان مورد هدف و برخی تا سه مرتبه بمباران می شوند، تمرکز هواپیماها بیشتر، راه آهن و بازار و مرکز شهر بود، مدارس و مراکز درمانی واقتصادی و… از اهداف دیگر دشمن بودند، تراکم جمعیت نظامی هم در همین مکانها ،بخصوص میدان راه آهن بود….جایی که شد مقتل الشهدا…

نه کسی چیزی نوشت و نه جایی ثبت شد، در این مورد همه از بالا تا پائین به دلایلی سکوت کردند، باورمان شد که چقدر مظلوم هستیم،

برگ برگ دفاع مقدس، حوادث تلخ و شیرین این نبرد نابرابر باید در حافظه تاریخ ثبت و ضبط گردند، تا آیندگان بدانند، یک کشور در مقابل دنیای زَرمداران و زورمداران به تنهایی ایستاد، برهمین دیدگاه می باشد که ما خواستار توجه جدی مسئولین و بخصوص کارشناسان حوزه  دفاع مقدس به این مهم هستیم، در این رابطه کارهای زیادی صورت باید بگیرد.

با توجه به برسیهای انجام شده مشخص شده ،در چهارم آذر ۱۳۶۵ بیشتر نقاط مهم و حساس ایران مورد هجوم هوایی دشمن بعثی واقع می شود، حتی جزیره لاوان که از نقاط دور و غیر قابل دسترس دشمن می باشد در این روز هدف قرار می گیرد.

آنچه که از گفتگو های شاهدان عینی به دست آمده همه تقریبا” می گویند بمباران  حدود سـاعـت ۱۱:۴۵ دقـیقه بمبـاران شـروع و حـدود  ساعت ۱۳:۳۰ پایان گرفته،تعداد شهدا و زخمیها را بسیار بالا می دانند،صحنه هایی که روایت می کنند بسیار رقت انگیز و فاجعه بار است.

اولین حملات سنگین متوجه پایگاه چهارم شکاری می شود،(که ۱۰۰نفر مجروح و۶۰نفر هم شهید به همراه داشته است) اکثر نقاط مهم و حیاتی   پایگاه بمباران و دچار صدمات می شود،در این بمباران از اکثر نقاط ایران ما شهید و زخمی داشته ایم)…

 

باید اذعان نمود تمام مردم عزیزمان

درمنظومه هشت سال دفاع مقدس ، به نوعی نقش آفرینی کرده اند، افتخارات و سختیها وشادیها و تلخیهای این هجوم و جنگ نابرابر برای همه ملّت بزرگوارمان بوده است، لذا جا دارد بگوئیم مردم اندیمشک به عنوان قطره ای از این دریای بیکران سهمی هر چند اندک در این استقامت و پایداری داشته اند.

ثبت این روز به نام روز پایداری و مقاومت مردم اندیمشک در تقویم کشور یکی از مطالبات به حق مردم خوزستان و بخصوص مردم اندیمشک می باشد.

برای ما ،وضعیت هنوزقرمز است تا زمانی که این رویداد مهم دفاع مقدس به ثبت برسد،در سنگرتحقیق و پژوهش می مانیم تا مطالبات مردم را به سرانجام برسانیم.

مرتضی طیبی | سوم آذرماه ۱۳۹۹

لینک کوتاه : http://naghmehayeeshgh.ir/?p=1863
  • نویسنده : کارشناس فرهنگی
  • ارسال توسط :
  • منبع : روابط عمومی موسسه فرهنگی مردمی نغمه های عشق اندیمشک
  • 1070 بازدید
  • بدون دیدگاه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
3.7 3 votes
امتیازات مقاله
اطلاع از :
guest
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
0
از شما دعوت می کنیم نظر خود را ثبت کنید.x
()
x